Kaksikielinen ajatushautomo

Ajatushautomo Agenda on suomalainen liberaali ajatushautomo, jolla on vahvat pohjoismaiset ja eurooppalaiset juuret. Vuoden 202i polttopisteaihe on ikääntyminen 2020-luvulla, eri näkökulmista.

Raportti

Suomalaisia arvoja taloudesta 2020-luvulla

Agenda julkaisee uuden raportin suomalaisten talousarvoista. Kysyimme yli 800 suomenkieliseltä ja yli 500 ruotsinkieliseltä, mitä mieltä he ovat taloudesta, mitä veroja pitäisi korottaa tai laskea sekä miten he suhtautuvat työelämän muutoksiin.

Björn Vikström
Erika Ehrnrooth
Joachim Thibblin
Armi Murto
Lue rapportti tästä

Tilaisuus

Julkaisu: Suomalaisia arvoja 2020-luvulla

Miltä suomalaisten arvot näyttävät 2020-luvulla, kun tulee talouteen, verotukseen ja työhön? Ajatushautomo Agenda kysyi tätä yli 1 300 suomalaiselta, ja tällä kertaa esitimme kysymykset kummallekin kieliryhmälle.

Tervetuloa (etä)julkaisutilaisuuteen!

Ilmoittaudu tästä

VIDEO

Paneelikeskustelu: Ikääntyminen Euroopassa

Tänään Euroopassa asuu yli 100 miljoonaa henkilöä, jotka ovat yli 65-vuotiatia. 30 vuoden päästä tämä luku lähenee 149 miljoonaa, mikä tarkoittaa, että vuonna 2050 lähes joka kolmas eurooppalainen on yli 65-vuotias.

Ajatushautomo Agenda järjesti yhdessä European Liberal Forumin kanssa tilaisuuden, jossa käsiteltiin ikääntymistä Euroopassa. Keskustelu pohjautui raporttiin Ageing in Europe: From North to South. Keskustelukieli: englanti.

Katso keskustelu tästä
Glada människor på prideparad i Helsingfors.

Kommentti

Pride Suomen seuraavana vientituotteena

Olisiko Pride-juhlista sekä ihmisoikeuksista Suomen seuraava hittituote vientimarkkinoille?

Lue kolumni

Kommentti

Black Lives Matter-liike koskettaa myös sinua

Miltä rasismi näyttää Suomessa? Ja mitä sinä voit tehdä yksilönä sen lopettamiseksi?

Jasmine Kelekay, yksi Black Lives Matter Finland:in taustavaikuttajista, on kirjoittanut kommentin aiheesta.

 

Lue tästä
Man speaking in a microphone, people in the background listening.

Slush

What if your future coworker is a robot?

Who do you punish when a robot breaks the law? This is the question the Finnish minister of Justice, a distinguished professor of Criminal Law and a panel of thinkers on the subject tried to answer a gray Friday afternoon in Helsinki. The setting for the discussion was the biggest start up event in Europe: Slush.

Suomiareena

”Sosiaalisen median vaikuttajia pitäisi käsitellä vallanpitäjinä samanlaisin periaattein kuin poliitikkoja.”

”Uusien vaikuttajien vallasta puhutaan perinteisessä mediassa liian vähän. Sosiaalisen median vaikuttajia pitäisi käsitellä vallanpitäjinä samanlaisin periaattein kuin esimerkiksi poliitikkoja. Tubettajilla on paljon valtaa ja he ovat roolimalleja seuraajilleen, kertoo Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten.

Kolme neljästä suomenruotsalaisesta huolissaan äidinkielestään

Suomen ruotsinkieliset elävät karussa maailmassa. Kolme neljäsosaa suomenruotsalaisista ovat sitä mieltä että ruotsinkielen asema Suomessa on joko huono tai hyvin huono.

Raportti: Jakamistalous pohjoismaissa

”Jakamistalous ei ole sosialismia tai kommunismia, vaan voittoa tuottavaa bisnestä”

Mitä jakamistalous oikeastaan on? Sitä kysymystä pohdittiin Agendan uusimman raportin julkaisemistilaisuudessa. Raportin nimi on Jakamistalous Pohjoismaissa ja sen on kirjoittanut Mats Nylund (Arcada).

Kommentti

Ei pidä sulkea silmiään populistipuolueiden ja ääriliikkeiden välisestä yhteydestä

Vanhat puolueet ovat historian aikana olleet tarkkoina, etteivät äärioikeisto ja muut väkivaltaan yllyttävät liikkeet ole päässeet vaikuttamaan poliittisen agendaan. Mutta nyt ovi on avautunut raolleen näille liikkeille. Ja tämä huolestuttava kehitys antaa vielä suuremman aiheen tarkastella oikeistopopulistien ja ääriliikkeiden välistä yhteyttä, kirjoittaa Agendan toiminnanjohtaja Mattias Fagerholm.

Lue lisää
Tilaa Agendan uutiskirje
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Syntyvyys

Ruotsinkieliset hedelmällisempiä kuin suomenkieliset

Hedelmällisyys on ruotsinkielisten keskuudessa jonkin verran suurempi koko maahan verrattuna. Tilanne on samanlainen uusimmissa tilastoissa. Vuonna 2017 ruotsinkielisten yhteenlaskettu hedelmällisyys oli 1,61 lasta naista kohden, kun hedelmällisyysluku koko maan osalta oli 1,49.

Lue lisää

Agendan raportti

Kolme myyttiä perhevapaista

Minkälaisiksi vanhempainvapaat pitäisi uudistaa? Minkälaisia kokemuksia uudistukseen kannattaa ottaa mukaan muista Pohjoismaista? Mitkä myytit elävät sitkeästi vanhempainvapaista keskustellessa?

Tässä raportissa ajatushautomo Agenda vertailee Pohjoismaiden vanhempainvapaajärjestelmiä. Raportin tavoite on tarjota ajantasaista tietoa Pohjoismaiden perhevapaakäytännöistä ja herättää niiden avulla ideoita, kuinka Suomen vanhempainvapaajärjestelmää pitäisi uudistaa.

Anneli Miettinen
Anna Rotkirch
Lue raportti

Raportit