Kaksikielinen ajatushautomo

Ajatushautomo Agenda on suomalainen liberaali ajatushautomo, jolla on vahvat pohjoismaiset ja eurooppalaiset juuret. Vuoden 2020 polttopisteaihe on ikääntyminen 2020-luvulla, eri näkökulmista.
Glada människor på prideparad i Helsingfors.

Kommentti

Pride Suomen seuraavana vientituotteena

Olisiko Pride-juhlista sekä ihmisoikeuksista Suomen seuraava hittituote vientimarkkinoille?

Lue kolumni

Kommentti

Black Lives Matter-liike koskettaa myös sinua

Miltä rasismi näyttää Suomessa? Ja mitä sinä voit tehdä yksilönä sen lopettamiseksi?

Jasmine Kelekay, yksi Black Lives Matter Finland:in taustavaikuttajista, on kirjoittanut kommentin aiheesta.

 

Lue tästä
Man speaking in a microphone, people in the background listening.

Slush

What if your future coworker is a robot?

Who do you punish when a robot breaks the law? This is the question the Finnish minister of Justice, a distinguished professor of Criminal Law and a panel of thinkers on the subject tried to answer a gray Friday afternoon in Helsinki. The setting for the discussion was the biggest start up event in Europe: Slush.

Suomiareena

”Sosiaalisen median vaikuttajia pitäisi käsitellä vallanpitäjinä samanlaisin periaattein kuin poliitikkoja.”

”Uusien vaikuttajien vallasta puhutaan perinteisessä mediassa liian vähän. Sosiaalisen median vaikuttajia pitäisi käsitellä vallanpitäjinä samanlaisin periaattein kuin esimerkiksi poliitikkoja. Tubettajilla on paljon valtaa ja he ovat roolimalleja seuraajilleen, kertoo Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten.

Kolme neljästä suomenruotsalaisesta huolissaan äidinkielestään

Suomen ruotsinkieliset elävät karussa maailmassa. Kolme neljäsosaa suomenruotsalaisista ovat sitä mieltä että ruotsinkielen asema Suomessa on joko huono tai hyvin huono.

Raportti: Jakamistalous pohjoismaissa

”Jakamistalous ei ole sosialismia tai kommunismia, vaan voittoa tuottavaa bisnestä”

Mitä jakamistalous oikeastaan on? Sitä kysymystä pohdittiin Agendan uusimman raportin julkaisemistilaisuudessa. Raportin nimi on Jakamistalous Pohjoismaissa ja sen on kirjoittanut Mats Nylund (Arcada).

Kommentti

Ei pidä sulkea silmiään populistipuolueiden ja ääriliikkeiden välisestä yhteydestä

Vanhat puolueet ovat historian aikana olleet tarkkoina, etteivät äärioikeisto ja muut väkivaltaan yllyttävät liikkeet ole päässeet vaikuttamaan poliittisen agendaan. Mutta nyt ovi on avautunut raolleen näille liikkeille. Ja tämä huolestuttava kehitys antaa vielä suuremman aiheen tarkastella oikeistopopulistien ja ääriliikkeiden välistä yhteyttä, kirjoittaa Agendan toiminnanjohtaja Mattias Fagerholm.

Lue lisää
Tilaa Agendan uutiskirje
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Syntyvyys

Ruotsinkieliset hedelmällisempiä kuin suomenkieliset

Hedelmällisyys on ruotsinkielisten keskuudessa jonkin verran suurempi koko maahan verrattuna. Tilanne on samanlainen uusimmissa tilastoissa. Vuonna 2017 ruotsinkielisten yhteenlaskettu hedelmällisyys oli 1,61 lasta naista kohden, kun hedelmällisyysluku koko maan osalta oli 1,49.

Lue lisää

Agendan raportti

Kolme myyttiä perhevapaista

Minkälaisiksi vanhempainvapaat pitäisi uudistaa? Minkälaisia kokemuksia uudistukseen kannattaa ottaa mukaan muista Pohjoismaista? Mitkä myytit elävät sitkeästi vanhempainvapaista keskustellessa?

Tässä raportissa ajatushautomo Agenda vertailee Pohjoismaiden vanhempainvapaajärjestelmiä. Raportin tavoite on tarjota ajantasaista tietoa Pohjoismaiden perhevapaakäytännöistä ja herättää niiden avulla ideoita, kuinka Suomen vanhempainvapaajärjestelmää pitäisi uudistaa.

Anneli Miettinen
Anna Rotkirch
Lue raportti

Raportit