Kaksikielinen ajatushautomo

Ajatushautomo Agenda on suomalainen liberaali ajatushautomo, jolla on vahvat pohjoismaiset ja eurooppalaiset juuret. Vuoden 2019 polttopisteaiheet ovat media, kielikysymys sekä talous.

Kolme neljästä suomenruotsalaisesta huolissaan äidinkielestään

Suomen ruotsinkieliset elävät karussa maailmassa. Kolme neljäsosaa suomenruotsalaisista ovat sitä mieltä että ruotsinkielen asema Suomessa on joko huono tai hyvin huono.

Raportti: Jakamistalous pohjoismaissa

”Jakamistalous ei ole sosialismia tai kommunismia, vaan voittoa tuottavaa bisnestä”

Mitä jakamistalous oikeastaan on? Sitä kysymystä pohdittiin Agendan uusimman raportin julkaisemistilaisuudessa. Raportin nimi on Jakamistalous Pohjoismaissa ja sen on kirjoittanut Mats Nylund (Arcada).

Kommentti

Ei pidä sulkea silmiään populistipuolueiden ja ääriliikkeiden välisestä yhteydestä

Vanhat puolueet ovat historian aikana olleet tarkkoina, etteivät äärioikeisto ja muut väkivaltaan yllyttävät liikkeet ole päässeet vaikuttamaan poliittisen agendaan. Mutta nyt ovi on avautunut raolleen näille liikkeille. Ja tämä huolestuttava kehitys antaa vielä suuremman aiheen tarkastella oikeistopopulistien ja ääriliikkeiden välistä yhteyttä, kirjoittaa Agendan toiminnanjohtaja Mattias Fagerholm.

Lue lisää
Tilaa Agendan uutiskirje

Ajankohtaisseminaari

Vanhempainvapaauudistus lähestyy. Mitä voimme oppia Ruotsista?

Samaan aikaan kuin Suomessa vanhempainvapaauudistus kaatui, on läntisessä naapurissamme Ruotsissa asiassa edistytty. Kattava selvitys uudesta vanhempainvapaamallista julkaistiin joulukuussa 2017.

Millä tavoin Ruotsi on lähtenyt toteuttamaan omaa uudistusta? Millä tavoin Ruotsi ja Suomi eroavat tällä hetkellä toisistaan koskien vanhempainvapaata? Mitä voimme oppia Ruotsin kokemuksista?

Muun muassa näistä asioista keskustellaan Agendan lounasseminaarissa.

Lue lisää
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Syntyvyys

Ruotsinkieliset hedelmällisempiä kuin suomenkieliset

Hedelmällisyys on ruotsinkielisten keskuudessa jonkin verran suurempi koko maahan verrattuna. Tilanne on samanlainen uusimmissa tilastoissa. Vuonna 2017 ruotsinkielisten yhteenlaskettu hedelmällisyys oli 1,61 lasta naista kohden, kun hedelmällisyysluku koko maan osalta oli 1,49.

Lue lisää

Populismi Pohjoismaissa

Ajatushautomo Agenda Suomiareenalla

Ajatushautomo Agenda on mukana Suomiareena -tapahtumassa Porissa ja järjestää ruotsinkielisen paneelikeskustelun ”Populismi Pohjoismaissa” kaupungintalon pihalla perjantaina 20.7.2018.

Lue lisää

Agendan raportti

Kolme myyttiä perhevapaista

Minkälaisiksi vanhempainvapaat pitäisi uudistaa? Minkälaisia kokemuksia uudistukseen kannattaa ottaa mukaan muista Pohjoismaista? Mitkä myytit elävät sitkeästi vanhempainvapaista keskustellessa?

Tässä raportissa ajatushautomo Agenda vertailee Pohjoismaiden vanhempainvapaajärjestelmiä. Raportin tavoite on tarjota ajantasaista tietoa Pohjoismaiden perhevapaakäytännöistä ja herättää niiden avulla ideoita, kuinka Suomen vanhempainvapaajärjestelmää pitäisi uudistaa.

Anneli Miettinen
Anna Rotkirch
Lue raportti

Raportit