”Sverigedemokraterna vinner på att visa sig rumsrena”

Bild på Ann-Cathrine Jungar
Ann-Cathrine Jungar

Splittringen inom Sverigedemokraterna blir allt tydligare. Nyligen bildades gruppen Alternativ för Sverige, som huvudsakligen består av uteslutna sverigedemokrater.  Det nya partiet leds av Gustav Kasselstrand, som tidigare verkat som ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Efter mångåriga konflikter med partiledningen kastades Kasselstrand dock ut ur SD. Alternativ för Sverige ställer sig till höger om Sverigedemokraterna på den politiska kartan och är ännu mer extremt i exempelvis invandringsfrågor. En handfull riksdagsledamöter har lämnat SD och anslutit sig till Alternativ för Sverige istället.

Populistforskare Ann-Cathrine Jungar ser splittringen som ett marginellt hot för Sverigedemokraterna. Tvärtom kan partiet rent av vinna på den nya konstellationen.

– Sverigedemokraterna kan nu visa att de är det moderata invandringskritiska partiet. De kan visa att det finns ett parti som är mer extremt. SD kan nu visa att man är ett rumsrent parti, säger Jungar till tankesmedjan Agenda.

Finns det inte en risk att SD tappar väljare i och med splittringen?

– Alternativ för Sverige har ambitionen att rycka med sig en bit av den invandringskritiska väljarkåren, men då partiet är så extremt och de gjort sig kända för att vara radikala så är det en marginell grupp av SD:s väljare som kan tänkas stöda utbrytarpartiet.

Ambitionen är ett rumsrent SD

Splittringen är en följd av partiledaren Jimmy Åkessons strävanden att moderera SD:s politiska profil och göra SD till ett legitimt parti. I den processen har många sverigedemokrater som gjort extrema uttalanden rensats ut ur partiet.

– Det finns de som har varit kritiska till att Åkesson tonat ned den extrema nationalismen, men det är en liten grupp. Sverigedemokraternas väljarmässiga framgångar beror på att de lyckats moderera sig och därmed kunnat locka till sig väljare som tidigare sett partiet som allt för extremt, säger Ann-Cathrine Jungar. Väljarmässigt har SD mer att vinna än förlora på det här.

Medvind i höstens riksdagsval?

Riksdagsval hålls i Sverige i september 2018 och utgångsläget ser rätt gott ut för Sverigedemokraterna. I opinionsundersökningarna har partiet legat stabilt på ca 16-18% trots att de övriga partierna de senaste två åren har närmat sig SD:s politik i exempelvis flyktingfrågan.

– SD fick 13% av rösterna i valet 2014 och jag antar att understödet kommer att öka, säger Jungar. Men Sverigedemokraterna  kommer fortsättningsvis att vara isolerade. Inget parti har signalerat att man är beredd att erövra regeringsmakten med hjälp av SD.